Vetten en gezondheid

Vetten hebben jarenlang een negatief imago gehad. Je wordt er dik van; het is slecht voor hart- en bloedvaten; slecht voor het cholesterolgehalte en noem maar op. Wat een hoop mensen niet weten is dat essentiële vetzuren werken als zuurstofmagneten in onze cellen. Gezonde cellen kunnen niet zonder zuurstof. Gebrek aan zuurstof in de cellen kan ervoor zorgen dat zich kankercellen gaan vormen. Kankercellen leven namelijk op suikers en niet op zuurstof.

Essentiële vetten zijn de omega 3 en 6 vetten. Deze vetten kunnen niet door ons lichaam worden aangemaakt en zijn te vinden in o.a. lijnzaadolie, vette vis (omega 3) en in hennepzaadolie, sesamolie, noten, zaden en pitten (omega 6). Het is belangrijk het in de juiste verhouding te gebruiken (1:2) omdat het anders ontstekingsbevorderend kan werken. Omega 6 wordt veel verwerkt in de zogenaamde transvetten zoals margarine, koek, gebak, en andere bewerkte voedingsmiddelen. Er is aangetoond dat de meeste mensen zonder dat ze het weten 20x meer omega 6 dan omega 3 binnen krijgen. Verder is het belangrijk te weten dat deze oliën niet verhit mogen worden vanwege oxidatie. Oxidatie zorgt voor celschade.

Gezonde harde vetten zijn roomboter en kokosvet. Roomboter bezit vitamine A/D/E en K en kan wel goed verhit worden vanwege de antioxidanten die erin zitten. Kokosvet is een superfood vanwege de volgende eigenschappen:

  • energiebron
  • stimuleert de stofwisseling (je valt ervan af)
  • bevat minder calorieën dan andere vetten
  • vermindert hongergevoel
  • stabiele bloedsuikerspiegel
  • meer weerstand tegen bacteriën en virussen
  • verlaagt cholesterol (positief HDL effect)
  • betere opname van vitaminen en mineralen
  • sparend effect op lichaamseiwit
  • draagt bij aan opbouw spiermassa bij trainingen
  • extra energievoorziening van de hersenen

Het kan verhit worden zonder te oxideren waardoor het zeer geschikt is om te bakken, braden en frituren.

Conclusie: Gezonde vetten zijn noodzakelijk!

yolandeheerkens

Water als medicijn

Door yolandeheerkens | 25 maart 2015

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70 % uit water. Omdat we dagelijks ook veel vocht verliezen is het belangrijk dat dit op peil gehouden wordt. Bij intensief sporten verlies je gemakkelijk 5 tot 10 % van het lichaamsvocht. Als je tijdens de training 2 % verliest zonder dat dit wordt aangevuld kan dit al invloed […]

Schokkende statistieken !

Door yolandeheerkens | 1 maart 2015

Schokkende statistieken over onze gezondheid! In bijgaande afbeelding is te zien welke risico’s wij lopen zonder dat we het ons bewust zijn. Er is moeilijk aan te ontkomen. Gelukkig is er langzamerhand een beweging gaande die tegen de stroom van de machten en krachten van de voedingsindustrie ingaat. Het is misdadig dat er babyvoeding in […]

Gezondere voeding: the basics

Door yolandeheerkens | 16 februari 2015

Om gezonder en fit te worden is sporten heel belangrijk. Maar onderschat goede voeding niet. Steeds meer mensen worden ziek en daarbij komt ook nog eens dat we steeds meer omgeven worden door straling. Het is dus hoog tijd om goed voor ons lichaam te gaan zorgen! Voeding is een heel belangrijk onderdeel van een […]